Ett mättande bröd fullproppat med näring som både är saftigt och smakrikt. Passar bra att frysa in och gott att rosta.
FÖRBEREDELSER: 35 MINUTER – TILLAGNING: 50 MINUTER
1 LIMPA
INGREDIENSER:
4 ägg
1 dl röda linser
0,5 linfrön eller chiafrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl havre- eller vanlig mjölk
1 msk fiberhusk
1 dl mandelmjöl (kan ersättas mot 1 dl havremjöl)
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk brödkryddor
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig.
- Skölj och koka linserna i 10 minuter.
- Vispa äggen fluffiga några minuter.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd sedan ner linserna, äggen samt mjölken. Blanda runt försiktigt men ändå snabbt, låt stå i cirka 15 minuter.
- Klä en brödform med bakplåtspapper och häll över smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
- Ta ut ur formen och låt brödet svalna innan du skär upp det.
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 170 grader (varmluft).
- Skölj och koka de röda linserna.
- Vispa äggen fluffiga, ca 3 minuter med elvisp.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd sedan ner i äggen, samt havremjölken, blanda runt försiktigt men ändå snabbt. Låt stå i ca 15 minuter.
- Klä en form i bakplåtspapper och häll över smeten i formen.
- Toppa brödet med solrosfrön eller sesamfrön.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
- Ta ut och låt det svalna lite innan du skär upp det.