- Introducera nya smaker tidigt, gärna från fem månaders ålder. Barn har en medfödd förkärlek för sött och gillar också salt, fett och umamismak. Det finns ett fönster upp till tvåårsåldern då barnen därtill accepterar beska och bitterhet. Sedan inträder neofobi. Det innebär att barnet undviker bittra smaker, sannolikt eftersom dessa smaker sedan urminnes tider kopplats till gift och fara. Om du låter barn provsmaka bittert tidigt så har de redan vant sig och kommer att acceptera det, och tycka att det är gott även senare. Annars kan det ta uppemot 15 provsmakningar innan barnet vant sig vid den nya smaken.
- Små barn gillar att äta saker var för sig. Tänk en färg och en struktur per skål och undvik gröna prickar av hackade örter. Det gör bara barnen misstänksamma.
- Tänk bort barnmaten. Ge samma mat till barnet som den vuxne får.
- Skapa historier kring maten. Kommer t.ex. receptet från en släkting? Kalla det farmors köttbullar, eller mormors gryta. Första gången man serverar quinoa, berätta att det kommer från inka-folket osv.
- Våga utnyttja sockret. De flesta får i sig alldeles för mycket socker. Ensidig sötma stör barnens smakutveckling och har ingen medicinsk nytta. Men om socker används som kreativ krydda i små doser förstärker det andra smaker och kan ändra matens textur så att den blir godare. Om lite socker kan hjälpa barn att äta fiberrika grönsaker som inte är så populära är nyttan mycket större än risken. T.ex. kan wokade grönsaker smaka ”bättre” med lite lönnsirap. Om en komponent smakar lite sött framhävs sältan i något annat. Även ketchup i måttliga mängder kan vara en metod som gör att barnet lättare får i sig annat nyttigt. Varför inte göra egen?
- Ät med barnen. Tro inte att dina barn alltid kommer att göra som du säger, men så småningom kommer de antagligen att göra som du gör. Ett föräldraträsk som lätt är att gå ner sig i är att ”för enkelhetens skull ” också tugga i sig smaklösa makaroner med falukorv. Ett annat är att barnen får äta för sig själv. Ett sätt att motverka dessa kortsiktiga genvägar är att laga mat där innehållet kan varieras så att måltiden även passar vuxna. Gör en extra röra till exempel. Pizza, tacos eller bakad potatis är oskrivna blad som kan fyllas med olika innehåll, medan barnen upplever att ni alla äter samma sak.