Vi kastar massor av mat. 35 procent av den mat vi köper hem slängs (enligt Naturvårdsverket), en annan siffra är ca 80 kg per person och år. Att ta vara på rester är inte bara ekonomiskt för dig själv och bra för miljön utan oftast även ett supersmart sätt att äta lite nyttigare. Vad är det som slängs i ditt kök? Är det skräpmaten (vilket är bra) eller är det kanske den där nyttiga maten som du trodde att du skulle äta upp men som inte blev av. Det som oftast slängs är färska grönsaker som hunnit vissna och små slattar av matrester. En strategi är att undvika för mycket färska grönsaker och istället använda frysta. Det finns ingen magisk gräns för hur länge rester håller – om de har stått i kylskåp går de bra att äta så länge de luktar och smakar bra och inte har möglat. Här kommer några tips på hur du kan ta vara på rester.
- Gör en paj eller omelett. Här går ju allt att använda. Hur mycket eller lite du än har av något.
- Ät hela matrester som mellanmål. Räcker det inte till en lunch är det säkert perfekt som ett mellanmål.
- Gör drinkar och smoothies. Gillar du gröna drinkar kan du lägga i olika grönsaksrester, halva frukter, vissnade gröna blad och så vidare.
- Använd smoothierester. Kan bli glass (frys in i glassformar eller i plastglas, eller ersätta vätskan i chiapudding).
- Frys in bruna bananer. Skala och skär dem i bitar. Perfekt till smoothies, yoghurt, glass, energibollar och så vidare.
- Använd broccolistammen. De där bitarna som man ofta slänger bort – kan du riva i matberedaren eller slanta ner och ha i en pytt. Samma med blomkålsbladen, woka eller ugnsrosta dem.
- Frys in äpplen. De blir inte som vanliga äpplen, men du kan ha dem i drinkar, smoothies och så vidare utan problem. Skär du upp dem kan du hälla lite citron eller askorbinsyra som fungerar som antioxidantmedel, så behåller de både färg och näring bättre.
- Ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
- Gör en soppa med massor av olika grönsaker. Mixa om du vill, så blir den automatiskt redd och fylligare.
- Riv grönsaksrester och fräs i lite smör. Slå eventuellt över ett ägg och rör om – vips har du en blandning av pytt i panna och omelett.
- Skrumpna grönsaker. T.ex. paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj, soppa eller i wok.
- Gör örtdressing eller drink. Sallad, rucola eller bladspenat går att göra en örtdressing eller grön drink av.
- Koka buljong. Kycklingskrovet, grönsaksrester och skal från skaldjur blir bra bas för buljong.
- Gör mellanmålsomeletter. Rester av t.ex. köttfärs, lax, kokt potatis, ris, spenat, tomat, ost, rivna grönsaker och så vidare.
- Sluta att skala rotfrukter. Se till att tvätta potatis, morötter, rödbetor och palsternackor ordentligt istället. Då minskar du både matavfall och får i dig mera näring. Det är i skalet som de skyddande antioxidanterna och mycket annan näring sitter. Köp gärna ekologiskt.