Pizza är associerad med skräpmat, men en bättre balanserad variant med mindre mjöl och lite extra grönsaker gör den mer näringsrik och nyttigare. När det kommer till ”mjöl” kan man nästan alltid experimentera med olika blandningar eller ta vad man har i skåpen; havre, teff, mandel, kikärts, kokosmjöl osv. Kom bara ihåg att ta med fiberhusk om du väljer glutenfria sorter, då fiberhusk binder ihop mjölet. Variera topping, men ha gärna på lite extra grönsaker!
FÖRBEREDELSER: 30 MINUTER – TILLAGNING: 30 MINUTER
2-4 PORTIONER
INGREDIENSER:
BOTTEN
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl broccoli
3 ägg
1 krm salt
TOMATSÅS
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400-500 g)
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano och/eller basilika
Salt och peppar
FÖRSLAG PÅ TOPPING
1/2 zucchini
lök
6-8 champinjoner
1-2 mozzarella eller annan valfri ost
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda mjölet med fiberhusk, bakpulver och salt. Mixa broccolin och rör ner i mjölblandningen. Tillsätt äggen och blanda till en deg. Låt vila i några minuter.
- Skala och hacka lök och vitlök och fräs i oljan i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, örterna och kryddorna. Låt koka ihop och reduceras till en lite fylligare sås.
- Kavla ut pizzabottnen mellan två bakplåtspapper. Förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter.
- Skär zucchini, lök, champinjoner och mozzarella i skivor. Bred ut tomatsåsen över bottnen och fyll på med grönsaker och ost.
- Grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills pizzan fått fin färg. Servera med massor av rucola och/eller klassisk vitkålssallad med olivolja, vinäger, salt och peppar.