Jag har alltid någon grön bas. Har kan du välja på ruccola, spenat, romansallad, vill du har lite mer tuggmotstånd, välj grönkål eller svartkål som också ger ganska mycket tuggmotstånd och känns mer mättande. Mörka bladgrönsaker är något du ska prioritera upp i din kost. Många äter på tok för lite. De är fulla av nyttigheter. Några exempel: rika på kalcium, järn, kalium, fosfor, zink, magnesium och vitamin A, C, E och K. De innehåller också fibrer, folsyra, klorofyll med mera. Du ska välja ekologiska, men om du inte har råd är de icke ekologiska bättre än inget, se till att tvätta dem noga i så fall.
Örter och kryddor är utmärkta smaksättare i sallader. Vissa örter kan du enkelt odla hemma i trädgården, andra trivs bättre i en kruka i köket och en del gör sig faktiskt bäst torkade. För att få bäst smak bör du hacka eller strimla färska örter med en vass kniv. Blir de krossade av slöare kniv kan smaken bli besk. Låt heller aldrig hackade örter ligga framme – de oxiderar snabbt och tappar smak. Att bara mixa örter och eventuellt lite olja blir god dressing eller smaksättning att gnida in fisken, kycklingen eller köttet med. Örter och kryddor gör inte bara maten smakrikare utan bidrar även med en hälsoboost. Fytokemikalierna (de kemiska ämnena som finns i växter men som inte är näringsämnen) i örter och kryddor har olika hälsobringande effekter på kroppen, däribland antiinflammatorisk, cancerhämmande och virus- och bakteriedödande. Här kommer några goda smakkombinationer som funkar både i matlagning och i sallader:
- Ingefära
- Chili, ingefära, koriander, vitlök, lime
- Vitlök, tomat, basilika
- Sesamolja, ingefära
- Citron, persilja, vitlök
- Dijonsenap, dragon, honung
- Japansk soja, ingefära, lime
- Lime, koriander, chili
Konsistenser, färger och former bidrar med matglädje. Roliga former på grönsaker piggar alltid upp en sallad, så grönsaksnudlar är verkligen perfekt, gör dem på zucchini, gurka, morot, rättika eller betor. Lek med olika konsistenser:
- Krispigt – riven vitkål eller rödkål kanske inte låter så kul, men när du strimlar dem får de en härlig krispig konsistens.
- Knaprigt – strössla lite nötter eller frön över för att få lite tuggmotstånd.
- Mjukt – mixa bönorna eller grönsakerna till röror istället för att bara servera dem som råa eller kokta. På så vis får du mer dimensioner på smakupplevelsen utan att behöva lägga till andra råvaror.
Något efter säsong, frukt och bär är väldigt gott i sallad tycker jag. På sommaren kan man passa på att tillsätta jordgubbar, nektariner, melon. Mango, äpple, päron, apelsin och granatäpple är också väldigt gott i sallad, ett tips är att pressa citron eller limesaft över frukten innan du skär ner den i salladen för att den ska hålla sig lite fräschare.
Något efter säsong, frukt och bär är väldigt gott i sallad tycker jag. Ett tips är att pressa citron eller limesaft över frukten innan du skär ner den i salladen för att den ska hålla sig lite fräschare.
På sommaren kan man passa på att tillsätta:
- Jordgubbar
- Nektariner
- Melon
- Mango
- Äpple
- Päron
- Apelsin
- Granatäpple
Topping sätter det lilla extra piffet och gör salladen än mer tilltalande ut. Här är det bara att välja och vraka bland dina favoriter, t.ex. gojibär, sesamfrön, solroskärnor, hackade hasselnötter/mandlar pumpafrön som är min favorit, dessa blir knapriga och innehåller massor av zink. Torrosta gärna dina frön och nötter, det blir så gott i salladen.
Sist men inte minst så har jag alltid olivolja på min sallad. Ta för vana att alltid ringla lite kallpressad oliv-, raps- eller linfröolja på grönsakerna. För att kroppen ska kunna ta upp näringen, A, D, E och K vitaminerna är fettlösliga och behöver fett för att dessa ska tas upp av kroppen. Även citronsaft eller vinäger gör salladen extra fräsch. Tänk på att olivoljan kallas för olika saker beroende på hur den har pressats. Första pressningen är bäst och sista ger sämst kvalitet.
Här kommer de olika garderingar:
- Extra virgin (jungfruolja)
- Superfine
- Fine
- Virgin
- Pure (den sämsta)
Det finns otroligt mycket fusk i olivoljebranchen. Jag väljer gärna en grekisk, ekologisk olivolja. Mycket italiensk olivolja kommer från grekiska oliver, så varför inte hoppa över några steg.
Vad gäller vinäger finns det några att välja på, balsamvinäger, äppelcidervinäger, vitvinsvinäger. En hel del tycker inte om vinägersmaken, vilket gör att citron kan vara ett alternativ för att smaka upp salladen lite. Vinäger innehåller både mineraler och antioxidanter. Vinäger är naturligt desinficerande och tar död på mögel och bakterier. Den kan också hjälpa till att återställa PH-balansen i kroppen. Tidigare användes balsamvinäger som naturläkemedel för att bota problem med magen och huden.