Varför inte effektivisera vardagen genom att införa matrutiner. Bättre matrutiner spar både tid och pengar, minskar stressen i tillvaron samtidigt som det brukar medföra att man gör hälsosammare matval. Så här kommer tio tips för en effektivare vardag. Checka av vilka du redan gör, är det mer än hälften så ligger du bra till!
1. PLANERA DINA MÅLTIDER OCH DINA INKÖP
Schemalägg en tid för att bestämma vilka recept du ska använda den kommande veckan. Det finns en uppsjö av recept på nätet om du inte hinner leta i tidningar och böcker. Många matsajter erbjuder dessutom färdiga veckomatsedlar, i vissa fall även inköpslistor. Spara sedan dina favoritrecept och veckomatsedlar så att du kan återanvända dem. Ha också alltid en inköpslista för basvaror i telefonens anteckningsapp, där du noterar de basvaror som måste inhandlas. Det är lätt att glömma salt, peppar, havregryn och dylikt när man väl är i affären. Om du har barn kan det vara en god idé att stämma av barnens skolmatsedel med din egen så att de slipper äta samma mat till lunch och middag.
2. HA EN BRA BAS HEMMA
Se till att ha en bas – en ”fast matsedel” som du sedan kan variera med olika recept. Ett exempel på en sådan matsedel är:
Måndag – Fisk
Tisdag – Kyckling
Onsdag – Vegetariskt
Torsdag – Kött/köttfärs
Fredag – Fredagsmys (alla i familjen/kompisgruppen får välja mat varsin fredag)
Lördag – Vegetariskt
Söndag – Kött/kyckling
3. STORHANDLA
Att storhandla sparar både tid och pengar. Välj en matbutik som du hittar i, det finns inget stressigare än att springa fram och tillbaka mellan gångarna i sökandet efter rätt vara. Om du har möjlighet är det förstås en fördel att välja tider då det är lite lugnare i butiken så att du slipper trängsel och långa köer. Undvik också att handla hungrig. Det leder lätt till sämre val, t.ex. godis och sådan mat som ger snabb energi men lite näring. Ytterligare ett tips är att schemalägga din matshopping på samma sätt som du gör med din träning, dina tandläkarbesök osv. Har du bra mat hemma är risken mindre att du gör sämre matval (all mat du har hemma kommer du att äta upp!). Med lite planering behöver du aldrig hamna i den fällan.
4. HANDLA SMART PÅ NÄTET
Allt fler handlar matkassar på nätet. Utbudet är stort och du kan välja matkassar utifrån antal dagar och portioner, liksom typ av mat. Det finns något för alla, oavsett om du vill äta helt ekologiskt, är en allätare, vegetarian eller vegan. Att handla mat hemma i soffan över en kopp kaffe är givetvis mindre tidskrävande och stressande än att göra shoppingen själv i butiken. De färdiga matkassarna är sammanställda utifrån en veckomatsedel med medföljande recept, men du kan beställa matvaror helt utifrån dina egna önskemål.
5. BESTÄM OLIKA MATDAGAR
Försök att dela upp matlagningen på olika dagar, antingen inom familjen om barnen är tillräckligt stora, eller i en kompisgrupp. Har du yngre barn tycker jag du ska låta dem vara med i köket och hjälpa till med matlagningen så gott de kan. På så sätt blir de köksvana redan vid ung ålder, vilket ökar chanserna att de kommer att hjälpa till längre fram. Bor du ensam kan du istället dra ihop en kompisgrupp där ni turas om att laga mat. Även om ni inte är så många är det i alla fall lyxigt att slippa laga maten själv varje dag.
6. LAGA MYCKET OCH FRYS IN
Det finns alltid dagar då man kommer hem sent och inte orkar laga mat. Ta för vana att laga mycket mat, så att du har en färdig lunch eller middag som du kan ta fram vid sådana tillfällen. Om du lagar kyckling- eller laxfiléer kan du passa på att tillreda många på en gång och frysa in dem separat. Ett annat tips är att viga en ledig dag åt att göra storkok, t.ex. grytor eller lasagne, som du fryser in portionsvis – eller i större plastlådor för hela familjen. Ställ sedan gärna fram den frysta maten i tid så att den hinner tina under dagen innan det är dags att värma på den. Det blir mer tidseffektivt och maten brukar smaka bättre.
7. TA MED MATLÅDA TILL LUNCH
Såvida inte alla kollegor äter lunch och lämnar dig ensam i lunchrummet så är en egen matlåda ett alternativ som sparar både tid och pengar. Dessutom har du större möjlighet att anpassa lunchen till ditt energi- och näringsbehov.
8. SE ÖVER DINA MELLANMÅL
Eftermiddagen är för många den svåraste tiden på dagen att göra rätt matval – hungrig och kanske trött är det lätt att stoppa i sig godis eller fikabröd för att få upp energin. Se till att ha bra och mättande mellanmål med dig till jobbet som t.ex. frukt, keso, yoghurt/fil, matiga smörgåsar, ägg, avokado, nötter m.m. På så sätt får du mer ork och minskar samtidigt risken för att hamna i sockerfällan.
9. HA ALLTID ”NÖDMAT” TILLGÄNGLIG
Att alltid ha ”nödmat” i väskan, på jobbet och/eller i bilen kan hjälpa dig att hålla energin uppe under dagen. Kokt ägg, färsk frukt, torkad frukt och/eller nötter är bra nödmat som klarar att förvaras i väskan. Dröjer det länge innan du får middag, t.ex. du ska träna eller göra andra saker. Gör gärna egna energibollar, de är fulla av energi och näring och går utmärkt att ha med sig.
10. FÖRBERED MORGONDAGEN
Har du ofta tajt dagsschema som bidrar till att slumpen får styra dina matval? Försök då att förbereda så mycket som möjligt kvällen innan. Laga extra portioner till middag som du kan värma på till lunchen följande dag. Skär upp grönsaker och lägg dem i burkar med lock eller i plastpåsar som du förvarar i kylen. Duka för frukosten och ställ även fram sådan frukostmat som klarar sig utan kylningen under natten. Förbered morgongröten genom att blanda alla ingredienser inklusive vatten eller mjölk i en kastrull med lock, förvara gröten i kylen under natten och koka snabbt upp på morgonen. Eller gör en overnight oat om du hellre föredrar kall ”gröt”.