Här är ett förslag på bra basförråd. Naturligtvis får du utgå från dina preferenser, men detta brukar jag försöka ha hemma.
I SKAFFERIET:
Bönor och kikärter (konserv)
Linser (röda, gröna, svarta)
Ris (råris, fullkornsris, rött/svart ris)
Quinoa, bulgur, couscous, durra (alternativ till ris och pasta)
Pasta
potatis
Nötter och mandlar
Frön (pumpakärnor, solroskärnor, sesamfrön, linfrön)
Müsli (osötad)
Tonfisk i vatten (konserv)
Makrill i tomatsås (konserv)
Krossade tomater (konserv)
Kokosmjölk/grädde
Olivolja
Rapsolja
Kokosolja
Havregryn/råggryn
Vinäger
Olika mjölsorter (mandel- och kokosmjöl är bra till pannkakor). Om du vill baka eget bröd finns det en uppsjö av olika mjölsorter att välja på (durra, bovete, havre etc.).
Salt, peppar och övriga kryddor
I FRYSEN:
Frysta grönsaker (t.ex. wokgrönsaker, broccoli, ärter, haricots verts, grönsaksblandningar)
Frysta bär
Fisk och skaldjur (t.ex. laxfiléer, torsk, sej, sill, räkor)
Kycklingdelar/-filéer
Frysta örter (t.ex. persilja, dill, gräslök)
Köttbullar/pannbiffar (hemgjorda)
Bröd
Maträtter i portionsförpackningar (hemgjort, laga mycket mer än du äter upp och frys ner)
I KYLSKÅPET:
Ägg
Naturell yoghurt, keso, mjölk, grädde, crème fraiche (mejerier som passar dig)
Sambal oelek
Dijonsenap
Soja (tamari)
Tomatpuré
Citron
Ost
Smör
Jordnöts- och/eller mandelsmör
Frukt (t.ex. banan, äpple, päron, apelsin, avokado – välj gärna efter säsong och vad du tycker om)
Babyspenat och andra bladgrönsaker
Grönsaker (t.ex. morot, vitkål, lök, vitlök, paprika, tomat)
HEMMAGJORDA HALVFABRIKAT
Kokta ägg (kylen)
Kokt quinoa (kylen)
Kokt råris (kylen)
Kokt potatis (kylen)
Köttfärsbiffar (frysen)
Tillagade kycklingfiléer (frysen)
Tillagad lax (frysen)