Eat clean innebär att du äter rena råvaror som är fulla av näring som din kropp behöver, med naturliga smaker som smakar gott på riktigt. Mat som är befriad från tillsatser och onödiga ämnen.
- Ät som du vill känna dig. Känn efter hur du mår av olika matval och låt hur du vill må styra dina val.
- Ät livsmedel med lösliga fibrer minst en gång varje dag (bönor, linser, linfrön, havre, chiafrön etc).
- Ät socker (tillsatt) max ett par gånger i veckan och då i liten dos.
- Ha minst två sorters grönsaker, frukt, bär, rotfrukter på tallriken varje måltid.
- Låt max en ingrediens per måltid ha en innehållsförteckning.
- Ät mjölksyrade, syrade eller fermenterade livsmedel minst två gånger i veckan (miso, tufo, syrade grönsaker, yoghurt).
- Utgå från det du själv tycker om istället för att leta efter bästa, nyttigaste och effektivaste.
- Jaga näring – se utmaningen i att få i dig mesta möjliga näring per tugga.
- Låt köttet vara ett tillbehör/krydda istället för basen på din tallrik.
- Sluta slentrianäta sådant som inte är bra för dig: hårt stekt mat, processad mat, grillad mat, processat kött/charkuterier, socker, mat som innehåller transfett (delvis härdat fett).