- Bra köksredskap. Rostfri kastrull för ångkokning, gärna med rymlig underdel på två till fyra liter så kan man koka ris eller potatis i nedre delen och ångkoka grönsaker i ett durkslag i övre delen. En gjutjärnsgryta. Tre skärbrädor – en för kött och fisk, en för kyckling och en för grönsaker, frukt och annat. Fyra knivar, en all-roundkniv, en brödkniv, en skalkniv och en grönsakskniv.
- God hygien är A och O. Tvätta händerna före och efter matlagning. Använd naturvänliga diskmedel för rengöring.
- Skölj allting du ska äta eller tillaga.
- Blötlägg gärna grönsaker och sallad i minst en kvart för att få bort jord eller kemikalierester.
- Förvaring i kylskåp bör ske i djupa tallrikar eller skålar med tallrik på eller tättslutande platsfilm eller hellre en bivaxduk, annars torkar maten eller tar smak av det som finns i närheten. Lägg aldrig platsfilm på varm mat, det utlöser kemikalier (mjukgörare), använd därför hellre bivaxduk.
- Blötlägg helst alla sädesslag (fullkorn och havregryn), bönor, linser, frön och nötter ett par timmar före tillagning eller över natten. Byt vatten på bönor och linser men sädesslagen kan kokas i samma vatten. Det inaktiverar fytinsyran som annars binder mineraler och för dem ur kroppen. Om man vill kan även råris/rött ris/svart ris blötläggas före kokning för det startar groddningen, vilket gör det mer lättsmält och näringsämnena tas lättare upp av kroppen.
- Frys in tärningar. Kokosmjölk, grädde, tomatpuré, sylt med låg sockerhalt (och kort hållbarhet) med mera kan med fördel frysas in som tärningar i frystärningsblock och användas som smaksättare i maten. Då lägger du bara tärningen i soppan, riset eller grytan vid tillagning. Du kan även koka egen grönsaks-, fisk eller köttbuljong från benrester, rotfrukter och grönsaker och sila av och frysa in.