Att göra biffar på grönsaker, rotfrukter och bönor är väldigt enkelt. Det är också ett perfekt sätt att ta hand om rester. Ägg och fiberhusk är bra bindemedel om smeten känns lös. Ofta är det kryddorna och örterna som är avgörande för smakupplevelsen. Våga experimentera och smaka dig fram. Servera biffen som hamburgare eller varför inte till ugnsrostade grönsaker och tzatziki.
FÖRBEREDELSER: 15 MINUTER – TILLAGNING: 15 MINUTER
4 PORTIONER
BÖNBURGARE
400 g kidneybönor
400 g svarta bönor
1/2 gul lök
2 msk fiberhusk
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk spiskummin
1 krm salt
Eventuellt 1 krm chilipulver
Smör till stekning
GÖR SÅ HÄR:
- Mixa alla ingredienser lite snabbt till en grov smet.
- Forma smeten till biffar och stek i smör på medelvärme, cirka 4-5 minuter på varje sida.
ZUCCHINIBIFFAR
1 1/2 dl okokt quinoa (4 dl kokt)
1 zucchini
4 dl kikärter
1-2 nävar valfria färska örter eller 2 msk torkade (t.ex. persilja, basilika, oregano)
Ev. sesamfrön som panering
Smör till stekning
GÖR SÅ HÄR:
- Koka quinoan enligt paketets anvisningar.
- Riv zucchinin grovt och krama ur vätskan.
- Mixa quinoa, zucchini, kikärter och örter.
- Forma smeten till biffar och vänd dem eventuellt i sesamfrön.
- Stek i smör på medelvärme, cirka 4-5 minuter på varje sida.
RÖDBETSBIFFAR
8 rödbetor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl havregryn
3 ägg
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Riv rödbetorna grovt.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Blanda alla ingredienser i en bunke och låt dra i 15-20 minuter.
- Forma smeten till biffar och stek i smör på medelvärme, cirka 4-5 minuter på varje sida.